De geschiedenis van Much More Music

Utrecht midden jaren ´80… Het (vrije) radio landschap is verdeeld in de Nederlandstaligen en meerdere jongerenzenders welke voornamelijk in het weekeinde uitzenden. De concurrentie onder de jongerenzenders  is groot en dit bevorderd de sfeer onderling over het algemeen niet, het leegroven van studio’s en zelfs het kappen van antennemasten zijn helaas geen uitzondering. Hierdoor is ook de Radio controle dienst extra erop gebrand om deze stations aan te pakken.

Temidden van al dit “geweld” is er een kleine zender, opererende vanaf een zolderkamer in het hart van Utrecht,  die hier niet aan meedoet,  zijn eigen gang gaat en “clean” opereert, de naam van dit station… Much More Music!

 

Doordat de oprichter / eigenaar van Much More Music met lede ogen aanziet hoe de jongerenzenders elkaar  “om zeep” helpen besluit hij de “kopstukken” van de elkaar beconcurrerende zenders bij elkaar te roepen teneinde een verregaande samenwerking te initiëren. Met de nodige inspanning leidt dit, na een mislukte start als Extra FM, wordt uiteindelijk ervoor gekozen de niet “besmette naam van Much More Music te gebruiken en volgens strakke regels en met een echt “management team” te gaan werken en een professioneel geleide organisatie ziet op deze manier het licht.

Much More Music groeit uit tot een geoliede machine met (op het hoogtepunt) zo’n 25 enthousiaste vrijwilligers die er met zijn allen voor zorgen dat Much More Music uitgroeit tot de populairste jongerenzender van Utrecht en de wijde omgeving. Een muziekmix van hits, gouwe ouwe en (af en toe) de “net wat andere” muziek trekt een groot luisterpubliek en Much More Music is dan ook de favorite weekendzender in taxi’s, cafetaria’s, shoarmazaken, winkels en boutiques. Much More Music is ook een trendsetter en heeft als eerste jongerenzender landelijk een echt House programma (Drome radio) dat op de zaterdagavond wordt uitgezonden. Enkele “hoogtepunten”  uit het bestaan van Much More Music zijn o.a. de overduidelijke aanwezigheid op de Utrechtse vrijmarkt waar vanaf een ponton in de singel wordt uitgezonden. Ook het Much More Music feest ter ere van het 1 jarig bestaan is onvergetelijk en de kaarten zijn rap uitverkocht.

Helaas komt ook voor Much More Music uiteindelijk de finish in zicht doordat de regionale omroep “Domroep” van start gaat en daardoor de overheid de vrije radio zenders op hoog tempo gaat aanpakken. Na enkele malen te zijn opgepakt, waarbij door uitstekende technische voorzieningen alleen de zenders in beslag worden genomen en de studio niet gevonden wordt, is de kas van het niet commerciële Much More Music op een gegeven moment helaas leeg. Een fusie met de in oprichting zijnde lokale omroep Maartensdijk / Loosdrecht lijkt de oplossing maar de regelgeving en de daaruit voortvloeiende bureaucratie is niet werkbaar voor de “vrije jongens” van Much More Music en zo komt er helaas een einde aan een aantal zeer succesvolle radio jaren.

Maar radiobloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom na ruim 25 jaar hebben de fanaten van toen besloten om Much More Music weer nieuw leven in te blazen.
Onze grote uitdaging… krijgen we het weer voor elkaar om net zo populair te worden? Met jullie hulp gaat dat zeker lukken, steun ons (financieel), luister en “spread the word”. Wordt 2020 het jaar van de wederopstanding van Much More Music…

Philip in de studio aan De Van Asch van Wijckskade in Utrecht

Jingles & promos toen

De jingles & promo's die Much More Music vroeger gebruikte waren geproduceerd door Rating Point jingles & commercials. Het bedrijf was destijds gevestigd in een monumentaal pand hartje Utrecht. Zij kregen van Much More Music de volledige vrije hand, misschien wel daardoor waren de producties spraakmakend en hun tijd toen ver vooruit.

Op de foto de hoes van een oude BASF 911 master tape waar de eerste jingles op stonden.

Jingles & promos vandaag de dag

De jingles & promo's die Much More Music vandaag de dag gebruikt zijn gemaakt door de oud mede eigenaar van Rating Point Utrecht. Dick is een aantal jaren geleden naar Zeeland verhuisd en werkt tegenwoordig vanuit Vlissingen met zijn bedrijf Pulso creative aan de vormgeving van een aantal radiostations in Nederland waaronder Much More Music en streekomroep van Walcheren WFM96 waar zijn audio producties ook regelmatig te horen zijn.

Nu natuurlijk wel gebruik makend van de nieuwste digitale technieken en trots op de samenwerking met één van de grootse voice overs en imaging producers ter wereld Dave Foxx. Een boegbeeld in de radiowereld als 'oud' creative services director van Z100 New York. Zijn stem hoor je in de nieuwe jingles van Much More Music.

Much More Music in de jaren 90

Jingle & promo compilatie, inclusief de 'vrijmarkt jingles'.